Zalety
Najważniejszą zaletą jaja przepiórczego jest jego większa kaloryczność w porównaniu z jajem kurzym. Szacuje się, że 100 gramów jajek przepiórki ma około 10 proc. więcej kalorii niż taka sama ilość jajka kurzego. Poza tym, jajka składane przez przepiórki zawierają znacznie więcej cennych witamin i minerałów takich jak: magnez, cynk, potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo, selen, witamina A, z grupy B, C, D, E i K. Są też doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, dlatego warto, aby były spożywane przez osoby niejedzące mięsa.
Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na procesy metaboliczne, które zachodzą w organizmie. Zawarty w nich selen oraz żelazo poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, natomiast cholina wspomaga układ nerwowy. Wykazano też, że działają leczniczo na pacjentów cierpiących na różnego rodzaju schorzenia alergiczne oraz mogą łagodzić takie dolegliwości jak: katar sienny, łuszczyca, egzema, astma, a nawet migreny. Najlepsze efekty daje spożywanie ich na surowo.
Dodatkową zaletą przepiórczych jajek jest ich trwałość, gdyż w lodówce zachowują swoje walory smakowe i pełnię wartości odżywczych nawet do trzech miesięcy.
Jakie są sposoby przyrządzania jaj przepiórczych w innych krajach?
Jaja przepiórcze, podobnie jak kurze, można przyrządzać na wiele sposobów, ale czas gotowania jest znacznie krótszy ze względu na dużo mniejszy rozmiar. W Japonii są one uważane za przysmak i używane w sushi. Inne kraje azjatyckie, takie jak Korea Południowa i Indonezja, regularnie używają ich jako przekąski lub dodatki do różnych dań. W Ameryce Południowej natomiast wykorzystywane są jako dodatek do hot dogów i hamburgerów.