Producent jaj przepiórczych
Jako producent jaj przepiórczych współpracujemy z zaufanymi hodowlami, które oferują jaja w celach konsumpcyjnych lub lęgowych.
Popyt na jaja przepiórcze rośnie z roku na rok. Pisklęta można kupić u hodowców w całym kraju, a pasza jest dostępna w większości sklepów rolniczych. Zachowanie odpowiednich warunków sprawia, że nioska jest w stanie przez cały sezon znieść nawet 300 jaj. Przepiórki zaczynają się nieść już nawet ok. 6 tygodnia życia i przez kolejne pół roku dostarczają od 5 do 8 sztuk tygodniowo. Później ich nieśność spada, dlatego też najbardziej opłacalne są duże hodowle.
Jaja są niskokaloryczne i stanowią źródło pełnowartościowego białka. Mogą ponadto pomagać w leczeniu niektórych chorób, szczególnie tych związanych z funkcjonowaniem układu nerwowego oraz alergii.
Jakie są rasy przepiórek?
Obecnie hodowane są przede wszystkim przepiórki w charakterystycznym, brązowym kolorze zwanym kuropatwianym. Oprócz nich można wyróżnić cztery bardziej znane rasy tych ptaków:
- japońskie – ptaki o masie ciała 120-160 g, które są przy selekcjonowane pod kątem nieśności. Samice są większe od samców, mają kuropatwiane umaszczenie i są protoplastami wszystkich ptaków hodowlanych z tego gatunku;
- faraonki – odmiana mięsna, która może ważyć 200 g, przeznaczone przede wszystkim do hodowli pod kątem łowieckim i jako brojlery;
- angielska biała – o białym umaszczeniu z pojedynczym łatkami i ciemnymi nogami i oczami;
- brojlerowa amerykańska – białe przepiórki hodowane dla mięsa oraz piór.