Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze stanowią świetną alternatywę dla powszechnie wykorzystanych jaj kurzych. Są 4 razy mniejsze, mają szarą albo beżową skorupkę w brązowe plamki, a ich cechą charakterystyczną jest wysoki udział żółtka w stosunku do białka. Dostarczają podobnej ilości kilokalorii i podstawowych makroskładników odżywczych, co taka sama ilość jaja kurzego mierzona w gramach, jednak pod kątem zawartości większości ważnych dla zdrowia substancji pokarmowych, stanowią one produkt cenniejszy. Wynika to z większej niż w jajach kurzych proporcjonalnej ilości żółtka. Włączenie ich do diety i regularne spożywanie, może spowodować widoczną poprawę ogólnego stanu zdrowia.

 

Jakie są zalety spożywania jaj przepiórczych?

Jaja przepiórcze mają właściwości pozytywnie wpływające na stan zdrowia. Do ich zalet zalicza się:

  • są bogatym źródłem żelaza, dzięki czemu mogą mieć zastosowanie w diecie osób z anemią;
  • wysoką zawartość witamin, szczególnie A i E będących antyoksydantami;
  • są źródło pełnowartościowego białka;
  • usprawniają metabolizm oraz procesy trawienne;
  • dzięki zawartości związków o działaniu antydepresyjnym, mogą poprawić samopoczucie;
  • zawartość owomukoidów wspomagających terapię stosowaną przy alergiach;
  • obniżanie poziomu glukozy i kreatyniny we krwi oraz pozytywny wpływ na nerki;
  • właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, ponieważ zawierają lizozym, czyli enzym rozkładający ściany komórkowe bakterii;
  • zmniejszanie ryzyka osteoporozy, z uwagi na zawartość witaminy D oraz lizyny;
  • zawartość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, które wpływają pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.